back to top

Pâinea lui Ivan – Povestea unui brutar din Tiraspol care a schimbat creta pe aluat

Aroma caldă și îmbietoare de pâine proaspătă întâmpină fiecare vizitator al brutăriei „Pâinea lui Ivan” din Tiraspol.

În spatele rafturilor pline cu pâine rustică, baghete, chifle și biscuiți se află povestea lui Ivan Cernicenko, un fost profesor de fizică și matematică, care a ales să-și urmeze pasiunea pentru panificație.

Pâinea lui Ivan – de la profesor la brutar

Puțini știu că Ivan, un brutar cunoscut în oraș, e absolvent al Facultății de Fizică și Matematică și pentru o scurtă perioadă și profesor la Dubăsari.



„Într-o zi am văzut un videoclip al unui brutar ucrainean și mi s-a părut atât de simplu ceea ce făcea, încât m-am întrebat de ce să nu încerc și eu? Așa am început, coacând gogoși”, își amintește Ivan.

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism local.

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Cu timpul, gogoșile nu au mai fost suficiente pentru a susține afacerea, iar meniul s-a diversificat. Astăzi, brutăria produce doar cu ingrediente naturale, fără potențiatori sau coloranți, folosind fermentația la rece timp de 24 de ore.

Pentru ca pâinea să fie proaspătă în fiecare dimineață, munca se întinde adesea până târziu în noapte.

de la profesor la brutar
FOTO: UNDP Moldova

Cum a salvat finanțarea europeană brutăria lui Ivan

Crizele economice aproape că l-au făcut să renunțe, însă sprijinul financiar și mentoratul primite prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD cu finanțarea Uniunii Europene, i-au dat șansa de a moderniza producția.

„Fără această susținere, nu aș fi reușit nici în cinci ani să îmi îmbunătățesc utilajele”, spune Ivan.

Astăzi, brutăria este echipată cu un cuptor performant, frigider pentru ca aluatul să dospească la rece, dospitor și multe alte ustensile care îi vor permite să lanseze o nouă linie de produse de panificație fără drojdie și fără gluten.

painea lui ivan
FOTO: UNDP Moldova

De asemenea, noile utilaje îl vor ajuta pe Ivan să crească și capacitatea de producție, mai ales că a crescut numărul de cumpărători.

Pâinea cu ceapă este cea mai populară, pentru că este neobișnuită.

Pentru Ivan, nimic nu trebuie irosit. Cu o oră înainte de închidere, toate produsele rămase se vând la preț redus, iar spațiul din brutărie este oferit și altor producători locali.

„Pâinea noastră are gustul ei, unic, pe care nu-l găsești în produsele din supermarket”, spune brutarul, mândru de munca sa.

Brutăria „Pâinea lui Ivan” nu este doar un loc unde cumperi pâine – este o poveste despre curaj, perseverență și dragostea pentru lucrul bine făcut.

Vă recomandăm și acest articol: „Miere de la Moșia Familiei” – Afacerea unei familii la a treia generație.

Alte articole

costume autentice

Straie populare pentru cei mici: Pîrjolteni readuce tradiția în scenă

Tradițiile prind din nou viață în comuna Pîrjolteni din Călărași. Primăria Comunei Pîrjolteni a pus în practică un proiect dedicat promovării și conservării culturii...
Dezvoltare rurală
1
min.
se cauta buciumasi

Se caută buciumași: Casa de Cultură Călărași formează un grup tradițional

Se caută buciumași pentru un ansamblu folcloric. Casa de Cultură din Călărași anunță formarea unui ansamblu folcloric de buciumași, un demers cultural inedit care își...
Dezvoltare rurală
1
min.