back to top

Conacul Cantacuzino – monument istoric în paragină

Conacul familiei Cantacuzino, situat în satul Poiana, raionul Edineț, este un important monument de arhitectură de importanță națională.

Deși data construcției rămâne necunoscută, stilul neogotic al clădirii, cu influențe des întâlnite în Europa de Est, oferă indicii despre vechimea sa. În jurul conacului a fost creat un parc natural, cunoscut sub numele de Parcul din Hincăuți, inclus în lista ariilor protejate din Republica Moldova.

conacul cantacuzino poiana edinet
FOTO: Vadim Șterbate

Familia de boieri Cantacuzino, una dintre cele mai bogate și influente familii din spațiul românesc, a fost deținătoarea acestui conac. După plecarea Cantacuzinilor, localnicii spun că proprietatea a trecut în mâinile unui conte german, Scheider sau Schleder.

conacul cantacuzino poiana edinet
FOTO: ro.wikipedia.org

După al Doilea Război Mondial, conacul și parcul său au servit diverse scopuri sociale, de la orfelinat și azil de bătrâni până la sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. De asemenea, a fost folosit ca decor pentru filmările unor scene din celebrul film „Lăutarii”.

conacul cantacuzino interior
FOTO: ro.wikipedia.org

Astăzi, conacul se află într-o stare de degradare avansată. Clădirea principală este parțial ruinată, iar monumentul este în proprietate privată, gestionat de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.

Citește și despre Conacul Manolache Negruzzi – monument istoric și arhitectural

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă