Trei regiuni din Republica Moldova vor beneficia de un sistem integrat de gestionare a deșeurilor până în 2028, în cadrul Programului „Deșeuri Solide în Republica Moldova”.
Proiectul acoperă Regiunile de Management al Deșeurilor 5 (Ungheni, Nisporeni, Călărași), 8 (Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni) și 1 (Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga).
Un pas important către un mediu mai curat
Potrivit reprezentanților proiectului, gestionarea deșeurilor în țară este o provocare majoră, datorată în mare parte conștientizării și implicării scăzute a populației în procesele de prevenire, reutilizare și compostare a deșeurilor organice.
În plus, infrastructura pentru sortarea și colectarea selectivă este deficitară, mai ales în zonele rurale, unde doar 15-20% din locuitori beneficiază de servicii de salubrizare.
Creșterea deșeurilor și colectarea insuficientă
Volumul de deșeuri generate crește constant, ajungând la 400 kg anual per locuitor. În municipiul Chișinău, aproximativ 90% din deșeuri sunt eliminate prin depozitare, iar colectarea selectivă este doar parțial implementată.
„Fiecare gest mic de reciclare înseamnă un pas important către protejarea mediului și către crearea unui viitor curat pentru generațiile viitoare. Ministerul Mediului este dedicat identificării soluțiilor inovatoare pentru propulsarea economiei circulare, un model în care deșeurile devin resurse. Proiectul „Deșeuri Solide în Republica Moldova”, finanțat de BERD și cofinanțat de BEI, este unul dintre aceste soluții. Investițiile sprijină infrastructura de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în diverse regiuni ale țării, incluzând construcția de depozite de deșeuri și stații de transfer, reducând astfel impactul ecologic și promovând un management durabil al deșeurilor”, a declarat Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.
Ratele de reciclare rămân scăzute, iar multe materiale reciclabile sunt amestecate cu cele nereciclabile, pierzându-se astfel potențialul lor util.
Proiectul este implementat de A.O. EcoVisio și A.O. E-Circular, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, cu sprijinul financiar al Suediei.
Regiunile 5, 8 și 1 sunt locuite de aproximativ 690 de mii de persoane, sănătatea cărora este afectată de cele peste 300 de gropi de gunoi, care ocupă 375 ha, echivalentul a 506 terenuri de fotbal.
