Silvia Rudicov, educatoare la grădinița din Costuleni, raionul Ungheni, a început să practice morăritul în urmă cu aproape 20 de ani. Afacerea a luat naștere în 2004, când salariul de la grădiniță nu mai era suficient pentru a-și întreține cei patru copii.
Moara din Costuleni – cum a început totul
Locuitorii din Costuleni erau nevoiți să meargă în satele vecine pentru a-și face făină de grâu, întrucât satul nu avea o moară.
După o perioadă de cercetare, Silvia a decis să investească într-o moară. În doar câteva luni, și-a înregistrat afacerea, a luat un credit și în noiembrie a început să producă prima făină în sat.
Astfel, afacerea a prosperat, iar câțiva ani mai târziu, și-a extins activitatea achiziționând echipamente pentru procesarea uleiului de floarea-soarelui.
Moara din Costuleni deservește nu doar localnicii, ci și oameni din satele vecine, în condițiile în care alte mori din zonă s-au închis.
Moara din Costuleni – criza energetică
Totodată, una dintre cele mai mari provocări a fost criza energetică de acum doi ani, când prețurile mari la electricitate au forțat-o să crească tarifele pentru morărit.
Cu toate acestea, Silvia a reușit să-și materializeze visul de a reduce costurile energetice cu ajutorul unui proiect susținut de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și PNUD.
Datorită acestui sprijin, moara de la Costuleni funcționează acum pe baza unui sistem fotovoltaic de 20 kW, care produce făină doar cu energie solară.
Cu economiile realizate, Silvia plănuiește să achiziționeze un uscător de fructe și legume, pentru a extinde și diversifica afacerea.
Te-ar putea interesa și acest articol: Soluții noi pentru gestionarea deșeurilor în Moldova