back to top

Povestea educatoarei din Costuleni care a deschis o moară

Silvia Rudicov, educatoare la grădinița din Costuleni, raionul Ungheni, a început să practice morăritul în urmă cu aproape 20 de ani. Afacerea a luat naștere în 2004, când salariul de la grădiniță nu mai era suficient pentru a-și întreține cei patru copii.

„Lucram ca educatoare, cu un salariu mic, iar soțul meu era plecat peste hotare. Eram mereu în căutarea unor soluții pentru a câștiga un ban în plus”, povestește Silvia.

Moara din Costuleni – cum a început totul

Locuitorii din Costuleni erau nevoiți să meargă în satele vecine pentru a-și face făină de grâu, întrucât satul nu avea o moară.

„Într-o zi mi s-a terminat și mie făina de grâu. M-am dus cu băiatul la moară și când am ajuns acolo, înaintea mea erau 20 de persoane în rând și toți erau de la noi din sat. Atunci m-am gândit de ce să nu avem și noi o moară în Costuleni?”, spune antreprenoarea.

După o perioadă de cercetare, Silvia a decis să investească într-o moară. În doar câteva luni, și-a înregistrat afacerea, a luat un credit și în noiembrie a început să producă prima făină în sat.

Astfel, afacerea a prosperat, iar câțiva ani mai târziu, și-a extins activitatea achiziționând echipamente pentru procesarea uleiului de floarea-soarelui.

Moara din Costuleni deservește nu doar localnicii, ci și oameni din satele vecine, în condițiile în care alte mori din zonă s-au închis.

moara costuleni ungheni
FOTO: undp.org

Moara din Costuleni – criza energetică

Totodată, una dintre cele mai mari provocări a fost criza energetică de acum doi ani, când prețurile mari la electricitate au forțat-o să crească tarifele pentru morărit.

Cu toate acestea, Silvia a reușit să-și materializeze visul de a reduce costurile energetice cu ajutorul unui proiect susținut de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și PNUD.

faina moara costuleni ungheni proprietara educatoare
FOTO: undp.org

Datorită acestui sprijin, moara de la Costuleni funcționează acum pe baza unui sistem fotovoltaic de 20 kW, care produce făină doar cu energie solară.

Cu economiile realizate, Silvia plănuiește să achiziționeze un uscător de fructe și legume, pentru a extinde și diversifica afacerea.

moara costuleni panouri fotovoltaice pnud
FOTO: undp.org

Te-ar putea interesa și acest articol: Soluții noi pentru gestionarea deșeurilor în Moldova

Alte articole

granturi-tineri-femei

Granturi și sprijin pentru tineri și femei antreprenori din mediul rural

Proiectul IFAD VIII - „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” oferă granturi tinerilor și femeilor antreprenoare din mediul rural. Granturi pentru femei și tineri antreprenori...
Dezvoltare rurală
1
min.
apel granturi dezvoltare rurala

Granturi pentru întreprinderile agroalimentare

Întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agroalimentar, în special cele situate în zonele rurale, au acum șansa de a accesa granturi substanțiale pentru a-și...
Dezvoltare rurală
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă