Un grup de vinificatori din Republica Moldova, împreună cu reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), au efectuat o vizită de studiu în Italia.
Vizita a avut loc în perioada 10-14 noiembrie 2024, iar scopul principal al acestei deplasări a fost de a învăța din experiența producătorilor italieni și de a prelua modele de succes pentru a dezvolta industria vinului în Republica Moldova.

Ce au învățat vinificatorii moldoveni în Italia
- Sprijin pentru viticultori: Modele de finanțare publică oferite de Italia în cadrul noului Plan Strategic PAC 2023-2027.
- Vin și turism: Strategii prin care spumantul Prosecco DOC este promovat în cadrul turismului și culturii locale.
- Tendințe pe piața vinului: Analiza cerințelor internaționale și noile direcții în industria vinului.

Instituțiile vizitate
Delegația, printre care și vinificatorii a avut întâlniri cu Ministerul Agriculturii din Italia, centre de cercetare și consorții renumite pentru producerea și promovarea vinurilor Prosecco.
Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.
În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.
Află mai multePrintre acestea s-au numărat:
- • Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor
- • CREA-VE (Centrul de Cercetare în Agricultură – Viticultură și Oenologie)
- • ICQRF – Sediul Regional Nord-Est
- • Consorțiul pentru Protecția Prosecco DOC
- • Contarini Vini & Spumanti
- • Cantina Produttori Valdobbiadene
- • Consorțiul pentru Protecția Valdobbiadene Conegliano DOCG
- • Crama Sorelle Bronca
Această vizită le-a oferit vinificatorilor moldoveni o perspectivă valoroasă asupra metodelor folosite de producătorii italieni și a deschis noi oportunități de colaborare internațională.
Astfel de inițiative sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol din Republica Moldova, dar și pentru promovarea vinurilor noastre pe piața internațională.
V-ar putea interesa și acest articol Vinuri moldovenești în top la o degustare din Coreea.