back to top

Via Transilvanica, lăudată de National Geographic

Revista National Geographic le recomandă pasionaților de drumeții să descopere frumusețile traseului Via Transilvanica, o rută de 1.400 km care traversează România de la nord la sud.

Publicația americană pune accent pe peisajele montane de o frumusețe impresionantă, comparabile cu cele ale Alpilor elvețieni, dar mult mai accesibile ca preț.

Via Transilvanica – o rută spectaculoasă prin inima României, comparabilă cu Alpii Elvețieni

Jurnaliștii de la Național Geographic descriu Via Transilvanica ca pe o călătorie fascinantă prin viața rurală autentică și natura sălbatică a Carpaților Meridionali, denumiți sugestiv „Alpii Transilvaniei”.

Traseul începe din Bucovina, la Putna, și se încheie la Drobeta-Turnu Severin, trecând prin inima Transilvaniei.

via transilvanica traseu romania
FOTO: wp.com

Potrivit National Geographic, regiunea oferă o experiență montană de excepție, într-un decor încă nealterat de turismul de masă. Comparând zona cu Berner Oberland din Elveția, autorii notează că România oferă „munți la fel de impunători, dar la costuri mult mai mici”.

„Transilvania, al cărei nume provine din latină și înseamnă „pământ dincolo de pădure”, este o zonă unde istoria și natura se împletesc armonios.

Influențele romane, otomane, maghiare și săsești sunt vizibile peste tot – de la gastronomie la stilul arhitectural”, remarcă jurnaliștii americani.

Totodată, articolul evidențiază faptul că, deși Transilvania este cunoscută mai ales datorită mitului lui Dracula, regiunea ascunde o moștenire culturală și naturală cu totul remarcabilă.

„Carpații – cunoscuți ca Alpii Transilvaniei – găzduiesc unele dintre ultimele ecosisteme sălbatice ale Europei, fiind habitat pentru cele mai mari populații de carnivore mari: peste 6.000 de urși bruni, aproximativ 2.000 de lupi, dar și cerbi roșii, râși și chiar zimbri”, scrie National Geographic.

via transilvanica
FOTO: Via Transilvanica

O experiență autentică, între natură și patrimoniu

Via Transilvanica nu este doar un traseu de drumeție, ci o călătorie prin istorie, cultură și biodiversitate. Ruta străbate 12 situri UNESCO și trece prin sate tradiționale, păduri seculare și pajiști pline de flori sălbatice – adevărate refugii pentru albine și alte specii de polenizatori.

Printre opririle recomandate se numără Sighișoara, unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa.

Aici, vizitatorii pot simți autenticitatea locului, dar și importanța păstrării tradițiilor și a echilibrului cu natura.

Vă recomandăm și acest articol: Brașov, destinația de top în Europa pentru 2025.

Alte articole

curchi-donici

Curchi – Donici: o drumeție printre stejari și istorie

Dacă vrei să te reconectezi cu natura și să descoperi locuri pline de istorie, traseul de drumeție Donici – Curchi este alegerea ideală. Ușor de...
Turism
2
min.
cararea maicilor

Cărarea Maicilor – traseu de drumeție pe poteci vechi de secole

Traseul de drumeție Țigănești – Tabăra, cunoscut sub denumirea de „Cărarea Maicilor”, este una dintre cele mai pitorești rute din Codrii Călărașilor, îmbinând peisaje...
Turism
2
min.