back to top

7 Mici producători de vin din Moldova pe care merită să-i cunoști

Moldova este renumită pentru tradiția sa viticolă și pentru vinurile de calitate produse de marii producători. Însă, micii producători de vin din această țară își câștigă rapid renumele prin pasiunea și inovația pe care le aduc în fiecare sticlă.

Ne propunem să descoperim împreună micii producători de vin din Moldova printr-o serie de articole captivante. Începem această călătorie cu primii 7 vinificatori, care își dedică pasiunea și tradiția vinului autentic moldovenesc.

Iată 7 mici producători de vin din Moldova care merită atenția ta:

1. Gogu Winery

Gogu Winery este o mică afacere de familie, dezvoltată de vinificatorul Ilie Gogu si soția Svetlana. Gospodăria dispune de aproximativ 10 hectare de viță de vie, amplasată în regiunea cu Indicație Geografică Protejată  „Ștefan Vodă” și de o mică unitate de procesare si păstrare a vinului, situate chiar în curtea casei părintesti, în centrul orașului Căușeni din Republica Moldova.

vin alb vinăria gogu
FOTO: Facebook.com/goguwinery

Vinăria se concentrează pe producția de vinuri albe și rosé de excepție, folosind metode tradiționale și tehnologii moderne pentru a crea vinuri distincte și rafinate.

Din momentul lansării pe piață în 2014, vinurile lui Ilie au primit cele mai înalte aprecieri din partea experților naționali și internaționali.

Astfel, au fost medaliate cu  medalii de aur la Asia Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Mundus Vini, Decanter, Concours Mondial de Bruxel și la International Wine Contest Bucharest.

2. Kara Gani

Kara Gani este o vinărie mică de familie din Găgăuzia, sudul țării. Soții Cerven produc vin de cea mai înaltă calitate, datorită combinației dintre clima ideală de la sud, tehnologiile moderne și respectarea celor mai vechi tradiții.

kara gani vinarie gagauzia
FOTO: vindeautor.md

Viile sunt situate în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Vulcănești. Microclimatul favorabil și tehnologiile moderne, alături de cele mai bune tradiții ale regiunii, experiența acumulată de-a lungul secolelor și transmisă din generație în generație, contribuie la producerea unui vin de înaltă calitate.

Vinăria oferă o experiență turistică fabuloasă, prin tururi locale cu vizite la ruinele „Valul lui Traian”, dar și excursii la podgoriile vinăriei.

La „Kara Gani” oaspeții sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale găgăuze, asociate perfect de vinurile roșii ale cramei și care sunt foarte populare în zonă. 

Totodată, în cinstea strămoșilor, pe teritoriul vinăriei este amenajat un muzeu de familie, unde au fost adunate lucruri cu valoare istorică și sentimentală.

3. Carpe Diem

Casa Vinicolă Luca este o întreprindere de familie cu rădăcini adânci în istorie. Deși regimul sovietic a confiscat averile familiei și i-a deportat pe membrii săi în Siberia, străbunelul Petru a scăpat datorită pasiunii pentru vie. După revenire, familia a fost forțată să trăiască într-un șopron, dar au continuat să producă vin în condiții modeste.

casa vinicola luca carpe diem vinuri
FOTO: Facebook.com/casavinicolaluca

Tradiția vinului a fost preluată de bunicul Grigore, iar în perioada Perestroikăi, tatăl Ion și fiul Vasile au lucrat la renumita cramă Cricova, contribuind la crearea unora dintre cele mai celebre vinuri din Moldova.

Fondată de Ion Luca, Carpe Diem este o vinărie boutique din Chișinău care se concentrează pe producția de vinuri în loturi mici, dar de calitate superioară. Vinăria este cunoscută pentru vinurile sale autohtone, cum ar fi Feteasca Regală și Feteasca Neagră, care au câștigat numeroase premii internaționale.

În 2014, a lansat gama de vinuri Carpe Diem, recunoscută atât la nivel național, cât și internațional. An de an, Carpe Diemeste apreciat la diverse concursuri, consolidându-și statutul de cel mai medaliat mic producător de vinuri din Moldova.

4. Equinox

Equinox, o vinărie fondată de Constantin Stratan, se situează în satul Olănești și se specializează în producția de vinuri ecologice. Cu un angajament ferm pentru sustenabilitate, Equinox produce vinuri naturale și autentice, apreciate pentru puritatea și expresivitatea lor.

equinox vinarie olanesti
FOTO: învino.md

Afacerea a fost fondată în 2002, când a fost plantată prima parcelă de 1 hectar de vie. Vinurile Equinox sunt produse din struguri crescuți în podgoria proprie care se întinde pe o suprafață de 5 hectare din apropierea satului Olănești, pe dealului ce se înalță de-a lungul văii Nistrului.

Vinurile Equinox poartă amprenta acestui loc, cu microclima sa unică și diversitatea mare a solurilor, chiar și pe o suprafață atât de mică de pământ. 

Strugurii sunt cultivați ecologic. La început, proprietarii au selecționat Rara Neagră din viile bătrâne din Olănești, deoarece în acea perioadă nu se găseau vițe de soiuri autohtone. Prima parcelă de Rară Neagră a fost sădită în 2005 cu vițe altoite de selecție proprie.

Primul vin cu marca Equinox a fost lansat în 2006, o ediție de doar 800 de sticle de Cabernet Sauvignon.

Acum, vinăria cultivă opt soiuri roșii: Rară Neagră, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Carménère, Merlot, Malbec, Fetească Neagră și Saperavi. 

De asemenea, mai au și trei soiuri albe – Fetească Albă, Fetească Regală și Chardonnay. Din acești struguri la moment producem 3 vinuri de soi și 6 cupaje.

5. Vinăria Nobilă

Vinăria Nobilă este o întreprindere vinicolă mică, dar bine cunoscută în rândul iubitorilor și cunoscătorilor de vinuri selecte, bucurându-se de propriile plantații de viță-de-vie amplasate în apropierea satului Olănești, regiunea Ștefan Vodă.

Vinăria Nobilă, fondată de Oleg Boboc, se concentrează pe producția de vinuri premium în loturi mici. Au început cu o suprafață de viță de vie de 2 hectare, iar în prezent, podgoriile se întind pe o suprafață de 5 hectare.

vinuri de la vinaria nobila
FOTO: Facebook.com/vinarianobila

Cu un angajament pentru calitate și un respect profund pentru tradiție, Vinăria Nobilă produce vinuri care reflectă terroir-ul unic al regiunii.

6. Crama Mircești

Crama Mircești este o vinărie cu o priveliște pitorească ce îți taie respirația. Fondată în anul 2011, vinăria este situată în inima Republicii Moldova, în satul cu același nume – Mircești, la 25 km depărtare de orașul Ungheni și la 80 km de Chișinău.

Podgoriile se întind pe suprafața de 15 ha și sunt amplasate pe o pantă la altitudinea de 270-340m, într-o regiune unică, potrivită pentru producerea unor vinuri excepționale.

Crama Mircești include și un conac alb, în stil brâncovenesc, care a aparținut altădată unui boier, iar din 2011 a fost readus la viață și pus în valoare.

crama mircesti ungheni
FOTO: cf.bstatic.com

Fondatorul, Arcadie Foșnea e cel care ctitorește o gură de rai la Mircești. E omul care poate azi semna un MARE VIN, vin în care a concentrat toată înțelepciunea, știința, experiența și profesionalismul germanilor.

Butaș cu butaș, piatră cu piatră, speranță cu speranță au făcut ca în anul 2020 să-și deschidă larg ușile pentru vizitatori CRAMA MIRCEȘTI. Inteligenți și curioși, oamenii vin să descopere aici comoara – vinurile CRAMEI MIRCEȘTI.

TERROIR-UL le definește, dar și iscusința și măiestria celui care a știut să le logodească pe toate în felul în care să obțină un mare vin.

7. Novak Winery

Novak este o nouă privire asupra vinificației tradiționale din regiunea de sud a Moldovei, care combină tradiții și tehnologii inovatoare, tendința de înaltă calitate în fiecare sticlă produsă. Vinurile produse de vinărie se remarcă printr-un gust profund, intens și un buchet bogat în cele mai bune tradiții ale Lumii Vechi.

Viile Novak sunt situate în zonele Comrat, Tartaul și Chobalakchia, regiunea Cantemir. Aici sunt prezente atât soiuri clasice, de exemplu Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Malbec, cât și soiuri tradiționale Rară Neagră, Feteasca Regală și altele.

vin novak alb de onitcani
FOTO: Facebook.com/NovakWinery

De asemenea, ar trebui să menționăm renașterea unor soiuri uitate precum Alb de Onițcani și Floricica, soiurile pe care unii experți le considerau pierdute în istorie. Vinurile Novak au atras imediat atenția datorită soiului unic „Alb de Onițcani”, care i-a cucerit pe toți cei care l-au gustat.

Întreprindere vinicolă procesează 2-3 mii tone de struguri pe sezon și produce până la 3 mii tone de vin în asortiment.

Vechile tradiții din sudul țării, noile tehnologii, ideile creative și experimentele curajoase au dus la apariția unei noi vinării, deja îndrăgite în toată țara și recunoscute pentru vinurile unice și neordinare.

Alte articole

frații dumitras vinăria dumitras Telenești

Dumitraș Winery – povestea vinului din Telenești

Fondată în 2005 de Anatolie Dumitraș, Dumitraș Winery își are originile în satul Vadul-Leca, raionul Telenești, pe malul drept al râului Răut, într-o zonă...
Vinării
2
min.
mihai sava

Ialoveni – descoperă producătorii de vin din regiune

Raionul Ialoveni, situat în inima Moldovei, este renumit pentru vinurile sale excepționale, fiind una dintre cele mai apreciate regiuni viticole ale țării. Vinificatorii de...
Vinării
9
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă