back to top

Dor de Codru – traseul care redescoperă tradițiile și natura Moldovei

Traseul „Dor de Codru”, lansat de localitățile Ciorești, Dolna și Micleușeni, promovează turismul rural în centrul Moldovei, reunind 20 de obiective turistice, printre care codri seculari, meșteșuguri tradiționale și pensiuni agro-turistice.

Acest proiect, realizat cu sprijinul PNUD și finanțarea Guvernului Elveției, implică autoritățile locale și comunitatea.

traseul turistic dor de codru
FOTO: undpmoldova.co

„Dor de Codru” – ce poți vizita

Traseul include rute tematice (ecologică, gastronomică, culturală), iar turiștii pot explora tradițiile locale și monumentele istorice, cum ar fi Conacul Arbore-Ralli din Dolna și atelierul de olărit din Ciorești.

Dealul Răcătăului din comuna Ciorești este cel de-al doilea ca înălțime din Moldova. Acest povârniș este prieten din copilărie cu toți locuitorii.

traseu dor de codru
FOTO: undpmoldova.co

Între timp, dealul a devenit o atracție pentru turiști. Iarna, aceștia se dau cu sania, iar vara zboară cu parapanta.

În Codrii Cobacului, Piscul Mâniilor, Dealul Morilor sau Râpa Ciorii au fost amenajate popasuri, unde vizitatorii se pot odihni, după drumețiile lungi, în aer liber. 

Turiștii vor mai putea testa la Ciorești tehnica olăritului la casa lui Zaharia Triboi, singurul meșter popular din Republica Moldova care creează obiecte din ceramică neagră.

În satul Vulcănești din aceeași comună, locuit preponderent de romi, turiștii vor putea afla mai multe despre obiceiuri și tradiții la un muzeu de tip tabără amenajat sub cerul liber.

familia zaharia ceramica ciorescu ungheni
FOTO: ceramicatriboi.md

„Dor de Codru” – experiențe unice

Pentru a putea primi turiștii și pentru a le oferi servicii complete, unii localnici au amenajat și deschis din surse proprii pensiuni agro-turistice, unde oaspeții vor putea face popas, precum și gusta din bucatele tradiționale.

Pe acest traseu găsiți Pensiunea „Iulia Axente”, o afacere de familie. Iulia Axente aflată la pensie a transformat casa părintească într-o pensiune rurală. Acum pensiunea sa ademenește turiștii cu cele mai alese bucate pregătite, tradițional, în cuptor.

pensiunea iulia axente
FOTO: undpmoldova.co

În localitate sunt mai multe monumente istorice, printre care și Cimitirul eroilor români. Pe același traseu turistic, la Micleușeni, oaspeții vor putea gusta din renumita miere de albini de la „Casa Mierii”, cunoscută pentru proprietățile curative.

La casa meșteriței Parascovia Mîrza din Ciorești, încă se mai aud cuvinte precum război, rășchitor, vârtelniță. Ea a țesut sute de metri de lăicere și covoare din lână.

parascovia mirza
FOTO: undpmoldova.co

Cartea de vizită a satului Dolna sunt Conacul-muzeu și beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli, precum și izvorul și poiana Zamfirei. Potrivit legendei, în aceste locuri, poetul rus Aleksandr Pușkin a întâlnit-o pe iubita sa Zamfira.

conacul zamfirache ralli dolna straseni

V-ar putea interesa și acest articol Drumeție la Crama Mircești – o evadare perfectă de toamnă.

Alte articole

valeni agropensiune cahul

Destinația anului 2025 – nominalizează locul preferat

Competiția „Destinația Anului 2025” din România și-a deschis porțile, iar Republica Moldova se alătură acestui prestigios concurs. La această ediție sunt șase categorii pentru...
Turism
1
min.
ghid marketing turistic

A fost lansat primul Ghid de marketing turistic din Moldova

Ministerul Culturii a lansat primul Ghid de marketing pentru dezvoltarea turismului din Republica Moldova, un document esențial de 55 de pagini care aduce în...
Turism
0
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă