back to top

Dumitru Zaporojan – meșteșugarul din Lunca Prutului

De mai bine de zece ani, Dumitru Zaporojan din lunca Prutului, din Slobozia Mare este meșter popular.

Din pasiunea sa pentru prelucrare a pieilor de ovine, Dumitru a creat o afacere.

Dumitru Zaporojan – pasiune transformată în afacere

El este cunoscut în toată țara ca fiind meșterul popular de la sud care transformă blana de ovine în bundițe, un articol vestimentar unic.

„Am fost peste hotare o anumită perioadă din viața mea, acolo am locuit la cineva care se ocupa cu prelucratul pieilor. L-am întrebat pe meșteșugar atunci despre aceasta, i-am spus că sunt curios cum se face acest lucru. Mi-a dat să lecturez despre asta și am curățat vreo două piei, iar după asta am spus că vreau să mă întorc acasă, vreau să devin antreprenor și să dezvolt această afacere”, povestește Dumitru Zaporojan.

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

După ce a revenit acasă, Dumitru și-a construit de unul singur, din banii câștigați peste hotare, un utilaj de prelucrare a pieilor, cu ajutorul căruia a creat primele lucrări.

Din piei, meșteșugarul mai confecționează papuci de camere și covoare.  

dumitru zaporojan mestesugar
FOTO: undp.org

Blănița de la sud – călduroasă și apreciată

Potrivit lui Dumitru, blănița de la sud este foarte solicitată deoarece este cea mai călduroasă, iar meșterul o prelucrează medicinal pentru a elimina orice miros.

Dumitru Zaporojan este președintele Clusterului Zootehnic „Bacii Sudului”, susținut financiar de programul „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. 

Clusterul beneficiază de suport în valoare de 100.000  de mii de euro, cu ajutorul căruia membrii acestuia au procurat mai multe utilaje, inclusiv un abator mobil, beneficiază de instruiri și vizite de studiu.  

„Eu mi-am luat un granulator și un pielitizator pentru a utiliza lână. Am zis să luăm un granulator să încercăm să folosim lâna ca îngrășământ. Am văzut că în Uniunea Europeană se face acest lucru”, a precizat Dumitru Zaporojan. 

blanita dumitru zaporojan
FOTO: undp.org

Tânărul antreprenor își dorește să rămână acasă pentru a-și extinde afacerea.

El vrea să promoveze în continuare meșteșugăritul, o îndeletnicire care se află pe cale de dispariție.

V-ar putea interesa și acest articol: Destinații din Cahul: descoperă obiectivele turistice din sudul țării.

Alte articole

taiteii de casa

Tăiețeii de casă și Borșul din Dobrogea Veche, rețete străvechi păstrate...

Tăiețeii de casă „Lapșa” și borșul lipovenesc, sunt două rețete tradiționale din comunitatea lipovenilor din Dobrogea Veche din Sîngerei. Aceste preparate, transmise din generație...
Produs Acasă
2
min.
cusma lui guguta

Cușma lui Guguță – desertul copilăriei inspirat de poveștile lui Spiridon...

„Cușma lui Guguță” nu este doar un desert, ci o adevărată fereastră spre copilăria moldovenească și un simbol dulce al tradițiilor noastre. Inspirat de...
Produs Acasă
2
min.