back to top

Naslavcea – tărâmul comorilor ascunse ale naturii

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, situat în raionul Ocnița, impresionează prin frumusețea sa naturală unică. Satul este împărțit de râul Kisarău, în timp ce nordul său se întinde către malurile Nistrului, formând un peisaj asemănător cu cel al Carpaților, fapt care i-a adus supranumele de „Carpații moldoveni mici”.

naslavcea punctul nordic al Moldovei
FOTO: Facebook.com/ Roman Friptuleac

Naslavcea – prima atestare

Prima atestare documentară a satului Naslavcea apare în actul emis de Ștefan voievod prin care întărește lui Mihail de la Dorohoi circa 48 de sate și 2 seliști, precum și satele doamnei de la Moiatinul de Sus.

Menționat încă din prima jumătate a secolului al XV-lea, Naslavcea a fost cunoscut în Evul Mediu pentru moara sa de apă, faimoasă în întreaga regiune.

De-a lungul anilor, expedițiile arheologice au dezvăluit o istorie bogată, inclusiv o așezare veche din secolele VIII-IX, cunoscută de localnici sub numele de „la cruci”. Această comoară istorică și culturală este o destinație captivantă pentru exploratori și pasionații de istorie.

naslavcea insula „inima Moldovei„
FOTO: Maxim Chumash

Monumente ale naturii din Naslavcea

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, adăpostește o serie de monumente naturale impresionante, printre care:

  • Insula „Inima Moldovei”
    O insulă naturală, cu o formă unică, ce a fost denumită poetic „inima Moldovei” datorită conturului său distinctiv.
  • „La 33 de Vaduri”
    O zonă în care numeroase izvoare cu apă cristalină și plante relicte se află pe fundalul unei frumuseți naturale uimitoare.
  • Monumentul Paleontologic Karpov
    Un sit paleontologic de o valoare excepțională, unde au fost descoperite amprente ale peștilor sarmați, insecte din lumea antică, dar și instrumente de lucru utilizate de omul primitiv. Aceste descoperiri aduc la lumină o parte din istoria antică a regiunii și contribuie la cunoașterea evoluției naturale a zonei.
naslavcea formațiuni geologice
FOTO: ro.wikipedia.org/ Alex Prodan

Dacă ajungi în punctul de nord al țării îți recomandăm să vizitezi și Păstrăvăria Naslavcea – o bijuterie a agroturismului moldovenesc.

Alte articole

curchi-donici

Curchi – Donici: o drumeție printre stejari și istorie

Dacă vrei să te reconectezi cu natura și să descoperi locuri pline de istorie, traseul de drumeție Donici – Curchi este alegerea ideală. Ușor de...
Turism
2
min.
via transilvanica

Via Transilvanica, lăudată de National Geographic

Revista National Geographic le recomandă pasionaților de drumeții să descopere frumusețile traseului Via Transilvanica, o rută de 1.400 km care traversează România de la nord la sud....
Turism
2
min.