În satul Ciumai, raionul Taraclia, frații Eugen și Alexandru Sârbu și-au transformat pasiunea pentru vin într-o afacere de familie – Vinăria Somma.
Cu o vastă experiență în domeniul vinificației, aceștia au revenit acasă pentru a produce vinuri naturale, cu intervenții minime, punând accent pe autenticitate și tradiție, scrie agrobiznes.md.

Vinăria Somma – de la vis la realitate
Eugen, fost somelier, s-a inspirat din călătoriile sale prin cele mai mari regiuni viticole ale lumii și a decis să creeze un vin special în Moldova.
Împreună cu fratele său, a cumpărat în 2018, 2 hectare de viță-de-vie, soiul Cabernet Sauvignon, după care au restabilit-o și au mai achiziționat un teren, reușind treptat să-și extindă plantația la 4 hectare.
Vinificație non – invazivă și intervenție minimă
Frații Sârbu sunt adepții unei viticulturi naturale, evitând aditivii și intervențiile chimice.
Vinurile Somma sunt fermentate parțial pe drojdii sălbatice, păstrând caracterul autentic al terroir-ului din sudul Moldovei.
Eugen este responsabil de promovare, organizarea degustărilor și evenimentelor, iar fratele său se ocupă mai mult de plantație, iar atunci când vine vorba despre producerea vinului, se implică ambii, pentru că vinurile Somma sunt despre vinul produs după principiul intervenției minime a vinificatorului.

Parte din Clusterul de vinificație Cahul
Pentru a-și dezvolta afacerea, s-au alăturat Clusterului de Vinificație Regiunea Cahul, beneficiind de resurse comune și schimb de experiență cu alți producători.
Acest parteneriat le-a oferit acces la echipamente moderne și noi oportunități de promovare pe piața vinurilor premium.

Vinăria Somma – produse și distribuție
Vinăria Somma produce aproximativ 5000 de sticle anual, comercializate în restaurante selecte, magazine de vinuri din Chișinău și prin platforme online.
Cu un stil diferit de vinificație, frații Sârbu își propun să ofere consumatorilor un vin pur, elegant, cu gust autentic.
Vă recomandăm și acest articol: Vinăria Mezalimpe – o poveste a vinului de calitate.