back to top

Investigații arheologice în sudul Moldovei. Ce așteptări au specialiștii

Investigații arheologice vor începe la începutul lunii mai în două situri istorice de importanță națională, în contextul lucrărilor de extindere a rețelei de alimentare cu apă în sudul Republicii Moldova.

Aceste investigații fac parte din subproiectul „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în raioanele Cahul și Vulcănești”, desfășurat în cadrul proiectului național „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” (#SAASM).

Investigații arheologice – două situri istorice de importanță națională vor fi investigate

Cercetările arheologice se vor desfășura în următoarele zone:

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe
  • Așezarea Pelinei III, aflată la est de satul Pelinei (raionul Cahul) — este o localitate antică din epoca romană târzie, datând din secolul al IV-lea d.Hr. Aceasta a fost întemeiată de populații gotice aflate sub influența Imperiului Roman și are un potențial ridicat de a oferi informații despre prezența și viața comunităților din acea perioadă.
  • Valul lui Traian de Jos — o fortificație defensivă antică, cu o lungime de peste 65 km. Construcția pornește de pe malul râului Prut, traversează Câmpia Bugeacului și ajunge până la lacul Catlabug. Este una dintre cele mai importante structuri arheologice din sudul țării, datând, cel mai probabil, din perioada romană sau post-romană.
cercetari arheologice
FOTO: ondrl.gov.md

Măsuri pentru protejarea patrimoniului

Cercetările sunt realizate de Agenția Națională Arheologică, în parteneriat cu Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Scopul acestora este de a asigura descărcarea de sarcină arheologică a terenurilor vizate de lucrările de infrastructură, dar și de a proteja și documenta patrimoniul cultural al regiunii.

Sergiu Popovici, director interimar al Agenției Naționale Arheologice, a declarat:
„Ne așteptăm ca aceste cercetări să contribuie semnificativ la cunoașterea trecutului și să aducă la lumină informații valoroase, care să permită desfășurarea în siguranță a lucrărilor de construcție.”

Corneliu Busuioc, expert de mediu în cadrul proiectului #SAASM, a subliniat:
„Depunem toate eforturile pentru a ne asigura că toate lucrările respectă standardele naționale și internaționale privind protejarea patrimoniului cultural și a mediului.”

Investiție majoră în infrastructura de apă

Subproiectul include:

  • Construirea unei magistrale de apă cu o lungime de 97 km pe traseul Cahul – Lebedenco – Pelinei – Găvănoasa – Vulcănești – Alexandru Ioan Cuza;
  • Extinderea rețelei de alimentare cu apă în mai multe localități din raionul Cahul (Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca), precum și în zona Stației de Cale Ferată din orașul Vulcănești.

Această investiție contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru mii de cetățeni din sudul țării și asigură dezvoltarea durabilă a regiunii, în paralel cu protejarea moștenirii istorice.

Vă recomandăm și acest articol: Descoperiri arheologice vechi de 3.500 de ani în sudul Moldovei.

Alte articole

aleea de castani

Aleea de castani din Ungheni – cea mai lungă din Europa

Aleea de castani din Ungheni, plantată în anul 1975, se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri de-a lungul străzii Naționale, fosta stradă...
Știri
1
min.
incoming tourism forum

Incoming Tourism Forum 2025: dezvoltarea turismului din Moldova

Pe 15 mai 2025, Chișinăul va găzdui cea de-a șasea ediție a ANTRIM Incoming Tourism Forum, un eveniment de referință pentru industria turismului receptor din...
Știri
1
min.